Viac

5 dôvodov, prečo mi iPad a Apple Pencil zjednodušili život

Dada Kuchárová
cudzie jazyky  ·  ZŠ Zlatá, Rožňava

Počas dvojmesačného obdobia som mala možnosť testovať iPad a Apple Pencil ako súčasť mojej „výbavy“ pri učení. Keďže som začínajúci učiteľ, cítim potrebu byť kreatívna a preto som túto možnosť bez váhania prijala. Ďalším rozhodujúcim faktorom bol pre mňa fakt, že Apple produkty poznám a využívam aj v mojom osobnom živote, čo si myslím, mi uľahčilo prácu so samotným iPadom. Toto je mojich 5 dôvodov, prečo mi iPad s Apple Pencil zjednodušili život:

  1. Jednoduché ovládanie
  2. Digitálna podpora a kreativita
  3. Organizovanie
  4. Jeden nástroj na všetko
  5. Zábava

V prvom rade si myslím, že Apple produkty nie sú pre každého, hlavne nie pre tých, ktorí využívajú android a nie sú ochotní prijať niektoré zmeny. To ale nie je môj prípad. iPad je veľmi podobný iPhonu a keďže iPhony vlastním už 10 rokov, pre mňa je ovládanie iPadu naozaj inštinktívne. Každý Apple produkt je navzájom prepojený a stačil doslova 1 klik a mala som iPad k dispozícii s nainštalovanými aplikáciami, ktoré mám aj v iPhone alebo v MacBooku.

Ako učiteľka anglického jazyka využívam veľa dostupných online materiálov a online učebníc. Jedným z dôvodov, prečo mi iPad uľahčil život je hlavne to, že už nenosím 3 učebnice a zakladač s kartičkami so sebou, teraz mi stačí len jeden tablet, kde všetko mám. Čo mňa osobne obmedzovalo bolo aj to, že ak som pracovala s online učebnicou na hodine, musela som stáť pri PC, ktorý máme nešťastne umiestnený vzadu v triedach. Teraz, hlavne vďaka digitálnemu koordinátorovi a IT špecialistovi našej škole, stojím vpredu, pred žiakmi a ovládam interaktívnu tabuľu z ktoréhokoľvek miesta chcem. Angličinári majú aj tú výhodu, že materiály, ktoré využívame si často nemusíme vyrábať, pretože celý svet sa učí anglický jazyk a učitelia sú tak skvelí, že sa radi podelia o svoje pracovné listy. iPad a Apple Pencil v podstate využívam namiesto PC, pretože viem kedykoľvek nájsť správny pracovný list a preto nestrácam drahocenný čas, ktorý venujem žiakom. Ďalšou veľkou výhodou, ktorú Apple produkty majú je iCloud, ktorý využívam namiesto USB kľúča. Kedykoľvek a kdekoľvek sa prihlásim, moje materiály, videá, pracovné listy a pod. nájdem pod jedným kliknutím.

Knižky a pracovné zošity v aplikácii Oxford University Press

Osobne si myslím, že PowerPoint od MS Office je prežitok doby, hlavne odkedy využívam krajšie, lepšie a zábavnejšie formy tvorby prezentácií. Canva a Prezi sú veľmi jednoducho ovládateľné platformy, kde sa môže človek kreatívne vyžiť a vytvoriť krásne materiály, ktoré žiakov zaujmú a udržia ich pozornosť. iPad tieto platformy podporuje a ovládajú sa dokonca ešte jednoduchšie ako na PC, vďaka Apple Pencil.

Ako organizovaný človek som mávala 2 diáre (pracovný a osobný) a niekoľko zápisníkov na rôzne účely. Teraz mám jeden iPad, kde mám všetko. Využívam aplikáciu GoodNotes premium. Najlepšie na tejto aplikácii je to, že mám neobmedzený počet zápisníkov, rôzne typy papiera – riadkované, štvorčekované, čisté, rôzne obaly a všetky viem zdieľať s iCloudom, čo znamená, že k ním mam neobmedzený prístup, či už cez MacBook alebo Iphone. Osobný kalendár nemám prepojený len s pracovným, ale dokonca aj so školským a tak sa mi nemôže stať to, že na niečo zabudnem.

Žijeme v dobe kovidovej a preto si myslím, že ak by sa stalo to, že sa budeme učiť dištančne, iPad je skvelý nástroj pre každého učiteľa. Pred tým som využívala grafický tablet, a ten mi taktiež veľmi pomohol. iPad je však lepší v mnohých ohľadoch, najmä v tom, že ho nepotrebujem prepojiť so žiadnym počítačom, aby som mohla niečo urobiť. Opravovanie písomiek, textov, esejí a iných prác žiakov je preto rýchlejšie a šetrí čas.

V neposlednom rade musím povedať, že práca s iPadom je zábava. Určite ma viac baví vymýšľať, kresliť a tvoriť na iPade ako na Macbooku. Je veľmi skladný, zmestí sa do každej kabelky, je ľahký a nezaberá veľa miesta.

Dada Kuchárová
cudzie jazyky  ·  ZŠ Zlatá, Rožňava

Tipy na aplikácie k článku

Canva

Vytvárajte pútavé grafické návrhy na plagáty, sociálne siete, či pracovné listy jednoducho a rýchlo.

Pozrieť na App Store
GoodNotes

Oceňovaný digitálny zápisník na rôzne spôsoby pre všetky vaše zariadenia. Podporuje Apple Pencil, rozoznáva rukou písaný text aj geometrické tvary.

Pozrieť na App Store

Ďalšie články